Thera en Vitarka Mudra: verschil tussen pagina's

Uit dharma-lotus.nl
(Verschil tussen pagina's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#seo: |title=Een Thera is een monnik in het boeddhisme die reeds 10-20 jaar in de Sangha leeft |titlemode=append |keywords=boeddhisme, boeddha, boeddhistisch, Dharma, Pali-canon, Gautama, boeddhist, waarheden, soetra, sutta, Dhamma, meditatie, inzicht, Ivar Mol, Dharma-Lotus, mindfulness, India, Nepal |description=Uitgebreide uitleg over het boeddhisme in het algemeen en de boeddhistische filosofie, de Dharma en de Pali-canon in het bijzonder. }} {{Titul...')
 
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|250px|left|3 Saddhus'die de Vitarka mudra uitvoeren te Kathmandu, Nepal {{mudra}} De '''Vitarka mudra'''staat voor energie en informatie. ==Handposities== De Vitarka mudra wordt meestal uitgevoerd door de toppen van de duim en de wijsvingers samen te voegen terwijl de andere vingers recht worden gehouden, wat vrijwel gelijk is aan zowel Abhaya als Varada mudra, maar waarbij de duimen de wijsvingers...')
 
Regel 1: Regel 1:
{{#seo:
[[File:Three saddhus at Kathmandu Durbar Square.jpg|thumb|250px|left|3 Saddhus'die de Vitarka mudra uitvoeren te Kathmandu, Nepal]]
|title=Een Thera is een monnik in het boeddhisme die reeds 10-20 jaar in de Sangha leeft
{{mudra}}
|titlemode=append
De '''Vitarka mudra'''staat voor energie en informatie.
|keywords=boeddhisme, boeddha, boeddhistisch, Dharma, Pali-canon, Gautama, boeddhist, waarheden, soetra, sutta, Dhamma, meditatie, inzicht, Ivar Mol, Dharma-Lotus, mindfulness, India, Nepal
|description=Uitgebreide uitleg over het boeddhisme in het algemeen en de boeddhistische filosofie, de Dharma en de Pali-canon in het bijzonder. 
}}
{{Titulatuur}}
Van zijn 10e tot zijn 20e studiejaar is een boeddhistische [[Bhikkhu]] (monnik) een '''Thera''', wat in het Pali 'ouderling' of 'leraar' betekend.


==Bhikkhu==
==Handposities==


Een bhikkhu (bhikṣu) is een [[boeddhisme|boeddhistische]] monnik. Een bhikkhuni (bhiksuni) is een boeddhistische non. Het leven van de bhikkhus en bhikkhunis is door [[Gautama de Boeddha]] zó opgezet dat het de optimale levensstijl is voor het behalen van het [[nirvana]]. Bhikkhus dragen vaak bordeauxrode ([[Tibetaans boeddhisme]]: Tibet, Nepal, Myanmar en Sri Lanka) of oranjebruine (Theravada boeddhisme: Thailand, Laos, Cambodja en Sri Lanka) gewaden en scheren het hoofd kaal.
De Vitarka mudra wordt meestal uitgevoerd door de toppen van de duim en de wijsvingers samen te voegen terwijl de andere vingers recht worden gehouden, wat vrijwel gelijk is aan zowel Abhaya als Varada mudra, maar waarbij de duimen de wijsvingers raken. De cirkel gevormd door de duim en de wijsvinger symboliseert de constante stroom van energie en informatie. De hand met de toppen van de duim en wijsvinger samengevoegd wordt dichter bij de borst gehouden dan bij die van de [[Abhaya Mudra]] terwijl de palm naar buiten wijst. De andere drie vingers van de hand zijn naar boven gericht.  


Het [[Zen|zenboeddhisme]] kent geen bhikkhus.
==Varianten==


==Dagelijks leven==
In vroeger tijd werd de mudra vaak met 1 hand afgebeeld, maar tegenwoordig wordt het gebaar vaak met beide handen afgebeeld. Er zijn veel varianten van Vitarka mudra die zijn waargenomen. In een van de varianten van deze mudra rust de palm van de linkerhand op schoot met de rechterhand omhoog naar de schouderhefboom, waarbij de duim en wijsvinger een cirkel vormen. Evenzo kunnen in een andere variant de wijs- en pinkvinger van beide handen worden gezien uitgestrekt met de middelste en ringvinger licht naar binnen gebogen. De linkerhand in deze variant is naar boven gericht terwijl de rechterhand naar beneden wijst. Soms wordt gezien dat de middelvinger en de duim elkaar raken, wat wordt opgevat als de mudra van groot mededogen. Evenzo drukt het aanraken van de duim en ringvinger het gebaar van geluk uit.


De term [[bhikkhu]] betekent letterlijk "bedelaar" of "bedelende monnik", al is het bhikkhus niet toegestaan om al vragend te bedelen. Stil staan en wachten is wel toegestaan, zodat de giften op een spontane manier gegeven worden, en de monniken in hun gedrag beheerst zijn. Veel [[Theravada]] bhikkhus gaan elke dag op pindabat, de dagelijkse aalmoesronde in een dichtbijgelegen dorp of stad. Het is de manier waarop een bhikkhu zijn eten verkrijgt, daar het een bhikkhu niet is toegestaan voedsel te bereiden. In veel Mahayana-kloosters wordt het voedsel in de kloosters zelf bereid.
Vitarka mudra is een veelvoorkomend gebaar onder de Boeddhabeelden uit Thailand. De Vitarka mudra is te zien in zowel de zittende als de staande Boeddhabeelden. De Vitarka mudra is te zien in veel andere varianten in de regio's waar het Mahayana-boeddhisme prominent aanwezig is, met name de landen in Oost-Azië. In Tibet wordt de Vitarka Mudra vaak opgevat als het mystieke gebaar van Taras en Bodhisattva's met enkele variaties door de goden in Yab-Yum. Vitarka mudra is ook bekend als Prajnalinganabhinaya of Vyakhyana mudra (de mudra van uitleg) in Tibet.


Een bhikkhu leeft over het algemeen in een kloostergemeenschap of in een alleenstaand hutje. Sommige bhikkus trekken gedurende een bepaalde periode van plaats tot plaats zonder zich ergens permanent te vestigen. Bhikkhus kunnen vrijwillig een aantal van de dertien dhutanga-regels voor kortere of langere periode opnemen. De dertien dhutanghas zijn ascetische regels die het leven eenvoudiger en fysiek armoediger maken. Het slechts één maaltijd per dag eten is een van de dhutanga-regels, evenals het niet gebruiken van de liggende lichaamspositie.


Een bhikkhu kan slechts in de ochtend eten, soms slechts één maal per dag. Van 12 uur 's middags tot het ochtendgloren kan een bhikkhu slechts medicijnen en dranken nuttigen. Het is ze niet toegestaan geld te ontvangen of te gebruiken. Een bhikkhu is aldus voor zijn levensonderhoud totaal afhankelijk van wat anderen hem geven. Dit aspect van de levensstijl van een bhikkhu is gericht op het tevreden zijn met wat je hebt, ook al is de individuele voorkeur van de bhikkhu misschien anders. Het is bhikkhus toegelaten persoonlijk bezit te hebben. Het ideaal is dat de bezittingen van een bhikkhu weinig zijn, zodat hij 'als een vogel' is, en slechts zijn vleugels met zich mee draagt.


Bhikkhus wijden hun leven aan de cultivatie van de leer van de Boeddha in zichzelf. Bhikkhus hebben individuele taken in het klooster, vaak simpele klusjes zoals bladeren vegen of onderhoud van de gebouwen, maar ook administratieve taken. Ze hebben relatief veel tijd vrij voor meditatie en studie van de boeddhistische geschriften.


==Discipline==
[[categorie: mudra's]]
 
Een bhikkhu is toegetreden tot de Sangha, de boeddhistische gemeenschap van monniken, en moet zich houden aan de vinaya, de boeddhistische monastieke discipline. De vinaya bestaat uit de patimokkha (227 regels) en de overige regels en voorschriften, waarvan er enige duizenden zijn. Voor sommige van deze regels bestaan er verschillende interpretaties, en soms verschillen de regels van het Theravada van die van het Mahayana. Over het algemeen is er echter een grote overeenstemming en gaan de verschillen slechts over details. Sommige kloosters of linies (in zowel Theravada als Mahayana) zijn laks met de vinaya. Andere linies nemen de vinaya erg serieus.
 
Een bhikkhu is te allen tijde vrij om het monnikschap te verlaten indien hij dat wenst. Als een bhikkhu een van de vier fundamentele regels (de parajikas) overtreedt, is zijn uittreding automatisch en ogenblikkelijk. Vanaf het moment van overtreding is hij geen monnik meer, al komt het soms voor dat zo iemand zich nog (valselijk) blijft voordoen als een monnik. Deze vier fundamentele regels vormen de eerste vier regels van de patimokkha, en worden overtreden als een bhikkhu:
 
* seksuele gemeenschap heeft.
* een rol speelt in het doden van een levend wezen.
* een waardevol goed steelt.
* kenbaar maakt dat hij een [[verlicht]] persoon is, terwijl hij dat in werkelijkheid níet is.
 
 
[[Categorie: Boeddhistische titulatuur]]

Huidige versie van 17 nov 2022 om 14:29

3 Saddhus'die de Vitarka mudra uitvoeren te Kathmandu, Nepal
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Mudra's
Boeddhistische Mudra's
Buddha anjali mudra.JPG
Boeddhistische Mudra's
Abhaya Mudra
Bhumisparsa Mudra
Bodhyangi Mudra
Dharmachakra Mudra
Dhyana Mudra
Varada Mudra
Vitarka Mudra
Jnana Mudra
Karana Mudra
Dhamma wiel

De Vitarka mudrastaat voor energie en informatie.

Handposities

De Vitarka mudra wordt meestal uitgevoerd door de toppen van de duim en de wijsvingers samen te voegen terwijl de andere vingers recht worden gehouden, wat vrijwel gelijk is aan zowel Abhaya als Varada mudra, maar waarbij de duimen de wijsvingers raken. De cirkel gevormd door de duim en de wijsvinger symboliseert de constante stroom van energie en informatie. De hand met de toppen van de duim en wijsvinger samengevoegd wordt dichter bij de borst gehouden dan bij die van de Abhaya Mudra terwijl de palm naar buiten wijst. De andere drie vingers van de hand zijn naar boven gericht.

Varianten

In vroeger tijd werd de mudra vaak met 1 hand afgebeeld, maar tegenwoordig wordt het gebaar vaak met beide handen afgebeeld. Er zijn veel varianten van Vitarka mudra die zijn waargenomen. In een van de varianten van deze mudra rust de palm van de linkerhand op schoot met de rechterhand omhoog naar de schouderhefboom, waarbij de duim en wijsvinger een cirkel vormen. Evenzo kunnen in een andere variant de wijs- en pinkvinger van beide handen worden gezien uitgestrekt met de middelste en ringvinger licht naar binnen gebogen. De linkerhand in deze variant is naar boven gericht terwijl de rechterhand naar beneden wijst. Soms wordt gezien dat de middelvinger en de duim elkaar raken, wat wordt opgevat als de mudra van groot mededogen. Evenzo drukt het aanraken van de duim en ringvinger het gebaar van geluk uit.

Vitarka mudra is een veelvoorkomend gebaar onder de Boeddhabeelden uit Thailand. De Vitarka mudra is te zien in zowel de zittende als de staande Boeddhabeelden. De Vitarka mudra is te zien in veel andere varianten in de regio's waar het Mahayana-boeddhisme prominent aanwezig is, met name de landen in Oost-Azië. In Tibet wordt de Vitarka Mudra vaak opgevat als het mystieke gebaar van Taras en Bodhisattva's met enkele variaties door de goden in Yab-Yum. Vitarka mudra is ook bekend als Prajnalinganabhinaya of Vyakhyana mudra (de mudra van uitleg) in Tibet.