Vitarka Mudra

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 17 nov 2022 om 14:29 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|250px|left|3 Saddhus'die de Vitarka mudra uitvoeren te Kathmandu, Nepal {{mudra}} De '''Vitarka mudra'''staat voor energie en informatie. ==Handposities== De Vitarka mudra wordt meestal uitgevoerd door de toppen van de duim en de wijsvingers samen te voegen terwijl de andere vingers recht worden gehouden, wat vrijwel gelijk is aan zowel Abhaya als Varada mudra, maar waarbij de duimen de wijsvingers...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3 Saddhus'die de Vitarka mudra uitvoeren te Kathmandu, Nepal
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Mudra's
Boeddhistische Mudra's
Buddha anjali mudra.JPG
Boeddhistische Mudra's
Abhaya Mudra
Bhumisparsa Mudra
Bodhyangi Mudra
Dharmachakra Mudra
Dhyana Mudra
Varada Mudra
Vitarka Mudra
Jnana Mudra
Karana Mudra
Dhamma wiel

De Vitarka mudrastaat voor energie en informatie.

Handposities

De Vitarka mudra wordt meestal uitgevoerd door de toppen van de duim en de wijsvingers samen te voegen terwijl de andere vingers recht worden gehouden, wat vrijwel gelijk is aan zowel Abhaya als Varada mudra, maar waarbij de duimen de wijsvingers raken. De cirkel gevormd door de duim en de wijsvinger symboliseert de constante stroom van energie en informatie. De hand met de toppen van de duim en wijsvinger samengevoegd wordt dichter bij de borst gehouden dan bij die van de Abhaya Mudra terwijl de palm naar buiten wijst. De andere drie vingers van de hand zijn naar boven gericht.

Varianten

In vroeger tijd werd de mudra vaak met 1 hand afgebeeld, maar tegenwoordig wordt het gebaar vaak met beide handen afgebeeld. Er zijn veel varianten van Vitarka mudra die zijn waargenomen. In een van de varianten van deze mudra rust de palm van de linkerhand op schoot met de rechterhand omhoog naar de schouderhefboom, waarbij de duim en wijsvinger een cirkel vormen. Evenzo kunnen in een andere variant de wijs- en pinkvinger van beide handen worden gezien uitgestrekt met de middelste en ringvinger licht naar binnen gebogen. De linkerhand in deze variant is naar boven gericht terwijl de rechterhand naar beneden wijst. Soms wordt gezien dat de middelvinger en de duim elkaar raken, wat wordt opgevat als de mudra van groot mededogen. Evenzo drukt het aanraken van de duim en ringvinger het gebaar van geluk uit.

Vitarka mudra is een veelvoorkomend gebaar onder de Boeddhabeelden uit Thailand. De Vitarka mudra is te zien in zowel de zittende als de staande Boeddhabeelden. De Vitarka mudra is te zien in veel andere varianten in de regio's waar het Mahayana-boeddhisme prominent aanwezig is, met name de landen in Oost-Azië. In Tibet wordt de Vitarka Mudra vaak opgevat als het mystieke gebaar van Taras en Bodhisattva's met enkele variaties door de goden in Yab-Yum. Vitarka mudra is ook bekend als Prajnalinganabhinaya of Vyakhyana mudra (de mudra van uitleg) in Tibet.