Loop-meditatie

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wiki-meditatie.jpg
Loop meditatie

Loop-meditatie is een verwante vorm van meditatie. Niet alle vipassana scholen gebruiken deze techniek, sommige zijn er zelfs op tegen. Het wijkt namelijk af van het basisprincipe: neutraal observeren. Toch gebruik je ook in deze methode dit principe maar alleen op een andere manier.

De techniek

Sta ontspannen op de grond, je ogen naar beneden gericht. Je knieën iets gebogen en je bekken iets naar voren gekanteld (behalve als je dat al teveel doet). Geef je gewicht terug aan de aarde, aan de zwaartekracht. Kijk en voel. Voel het gewicht van je lichaam in je voetzolen toenemen. Laat die sensatie tot je komen, jij blijft in je midden. Breng afwisselend het gewicht een beetje op je rechter en dan weer op je linker voet, op het voorste dan weer op het achterste deel van je voet, balanceer een beetje. Voel het midden. Doe vervolgens hetzelfde - met uiterst minimale beweginkjes - voor je onderbenen, knieën, bekken, wervelkolom en je hoofd. Voel je adem en vind je balans.

Als je je tijdens de loop-meditatie voelt wankelen of instabiel voelt is er een extra oefening. Maak van je linker hand een vuist en druk hem tegen je borst. Rechter hand erover heen. Voel de stabiliteit die ervan uitgaat. Dan begin je te lopen. Breng je gewicht op je linker voet. Voel tegelijkertijd je rechter voet loskomen van de grond. Plaats dan je rechter voet een stukje (ter grootte van je voet) vooruit. Rol af van de tenen tot de hiel! Tegelijkertijd verplaats je je gewicht van je linker naar je rechter voet waardoor je linker voet van de grond loskomt. Plaats die voet een stukje vooruit. Eerst de tenen en dan de rest afrollen. En zo verder.

Enkele aandachtspunten

Het lichaamsbewust lopen is een oefening in voelend gewaarzijn. Je bent dus heel ontspannen en open terwijl je het contact met de grond voortdurend voelt. Door bij elke stap je voet af te rollen in omgekeerde volgorde - van je tenen naar je hielen - neemt de subtiliteit van het lopen en daarmee de aandacht met sprongen toe. Ten tweede loop je langzaam in een doorgaande beweging. Door de cadans, het langzame lopen en het millimeter voor millimeter afrollen van je voet te voelen, hoef je niet meer na te denken. Je aandacht wordt helder en verruimt zich spontaan.

Gaat de oefening - na kortere of langere tijd - vanzelf dan kun je hem ook uitbreiden. Je kunt bij wijze van afwisseling vooral het voorste gedeelte van je voet voelen, vervolgens een tijdje lang je hielen of het middengedeelte. Dat laatste bijvoorbeeld gedurende de tijd dat de voet van de grond los is. Ook kun je een groter gedeelte in je aandacht opnemen. Bijvoorbeeld je voeten inclusief je enkels en na een tijdje ook de huid van je onderbenen in contact met je kleding, dan je knieën - speciaal de holten - vervolgens je bovenbenen, je liezen, het bekken, je billen en uiteindelijk je hele romp. Via je huid kun je contact voelen met de lucht en de ruimte om je heen. Je aandacht, via het voelend opnemen van je hele lichaam, kan zo grote sprongen maken. In een uiterst subtiele dans word je één met de ruimte.

Op film