Dusum Khyenpa, 1e Karmapa Lama

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dusum Khenpa, de eerste Karmapa Lama

De Kagyü traditie

De kagyu is een van de vijf hoofdscholen binnen het Tibetaans boeddhisme. De andere vier zijn nyingma, sakya, gelug en jonang. Omdat de Kagyü traditie sterk op de praktijk is georiënteerd, wordt de traditie ook de 'mondelinge' of 'vervolmakende' school genoemd. Haar kracht put ze uit de sterke verbinding tussen leraar en leerling. De leringen zijn allemaal terug te voeren naar de 5 belangrijkste leraren binnen de Kagyü traditie: Tilopa, die de leraar was van Naropa die de leraar was van Marpa die de leraar was van Milarepa die de leraar was van Gampopa. Tegenwoordig is de Kugyä traditie versmolten tot de karma kagyü-traditie, waarvan de Karmapa lama de spiritueel leider is.

Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Kagyü leraren
Belangrijke Kagyü leraren
Marpa Receives The Poet-Saint Milarepa.jpg
Belangrijke Kagyü leraren
Tilopa
Naropa
Marpa
Milarepa
Gampopa
Dusum Khyenpa, 1e Karmapa Lama
Dhamma wiel

Düsum Khyenpa (1110–1193) was de eerste Gyalwa Karmapa, hoofd van de Karma Kagyu school binnen het Tibetaans boeddhisme. Düsum Khyenpa betekent "kenner van de drie tijden" (verleden, heden en toekomst).

Geschiedenis

Düsum Khyenpa werd geboren in een vrome familie van boeddhistische beoefenaars in Teshö in Kham en werd als kind Gephel genoemd. Hij studeerde eerst bij zijn vader en vervolgde zijn opleiding bij andere boeddhistische leraren in de regio.

Ontmoeting met Gampopa

Gephel was een begaafd kind dat het boeddhisme van jongs af aan intensief bestudeerde en beoefende. Op zijn twintigste was hij al behoorlijk onderlegd, hij werd monnik en bestudeerde de soetra's en tantra's nog eens tien jaar intensief. Op zijn dertigste ging hij naar Daklha Gampo, het klooster van Gampopa, om onderricht van hem te ontvangen. Hij trainde formeel in de basispraktijken van de Kadam traditie en, daarna, in de algemene filosofie van de soetra's tijdens zijn tijd daar.

Gephel ontving bekrachtigingen en instructie in de Hevajra tantra en bracht vier jaar door in strikte retraite, training in śamatha en vipaśyanā . Hij ontving toen de volledige overdracht van de innerlijke instructies van de Kagyu-traditie. In negen dagen absorbeerde hij wat Naropa gedurende 12 jaar van Tilopa had ontvangen. Rechungpa, de "maanachtige" discipel van Milarepa , onderwees hem ook, voornamelijk in de Zes Yoga's van Naropa . Zijn prestatie in een van deze - tummo - werd vooral gestimuleerd door zijn eigen natuurlijke mededogen en leverde snelle resultaten op. Na de instructie van zijn leraar ging hij toen weg om te mediteren.

Gampopa stierf uiteindelijk en Dusum Khyenpa keerde terug naar Daklha Gampo om zijn stoffelijk overschot te eren. Hij had een krachtig visioen van zijn leraar en wist dat het tijd was om een ​​van zijn laatste instructies uit te voeren: naar de plaats gaan waar hij verlichting zou bereiken - Kampo Kangra - en daar mahamudra beoefenen. Hij beloofde dat hij zou leven tot de leeftijd van 84, om de Dharma ten goede te komen. Hij bereikte de verlichting op vijftigjarige leeftijd terwijl hij droomyoga beoefende. Hij had op dat moment een visioen van de dakini's die hem een ​​vajra - kroon aanboden die van hun haar was geweven.

Les geven

Vanaf dat moment was zijn onderwijsactiviteit intens. Op 58-jarige leeftijd stichtte hij een klooster in Kampo Nenang. Later vestigde hij een belangrijke zetel in het Karma Gon-klooster in Chamdo in Kham en, op 74-jarige leeftijd, een andere zetel in het Tsurphu-klooster in Ü-Tsang in de vallei van de Tolung-rivier, die uitmondt in de Brahmaputra-rivier.

De abt van het boeddhistische klooster in Bodh-gaya stuurde een schelphoorn naar Düsum Khyenpa in Tsurphu. Conch-symboliek is te vinden in veel verhalen van de zestien Karmapa's.

Voorspellingen

Düsum Khyenpa deed voorspellingen over toekomstige Karmapa's. In het bijzonder was hij de eerste Karmapa die een voorspellingsbrief presenteerde waarin zijn toekomstige incarnatie werd beschreven. Hij gaf het aan zijn belangrijkste leerling, Drogon Rechen , voorloper van de Tai Situpa- lijn. Hij stierf op 84-jarige leeftijd. Zijn hart werd intact gevonden in de brandstapel en sommige van zijn overgebleven botten droegen zichzelf manifesterende symbolen van Boeddha's.

Onder zijn belangrijkste discipelen waren Taklung Thangpa Tashi Pal, oprichter van de Taklung Kagyu; Tsangpa Gyare, stichter van de Drukpa-lijn die nu wijdverspreid is in Bhutan; en de Nyingma -meester Katok Dampa Deshek, stichter van het Katok-klooster.

De voorouders in de Kagyu-lijn staan ​​bekend als de 'Gouden Rozenkrans'. De afstamming van de Kagyu benadrukt de continuïteit van mondelinge instructies die van meester op leerling worden doorgegeven. De belangrijkste student die de afstamming van de Gouden Rozenkrans van de Eerste Karmapa bezat, was Drogon Rechen.

Een inkt- en gouachetekening van Düsum Khyenpa werd gevonden in een standbeeld van de Boeddha en bevindt zich in het Victoria and Albert Museum.

Kagyu leraren lineage

Tilopa, Naropa, Marpa, Milarepa en Gampopa worden gezien als de 'The 5 founding masters'. Daarna kwam de lijn van de Karmapa Lama's die nog steeds zijn lineage heeft.

  • Tilopa (988-1069), de Indiase yogi die de oorspronkelijke overdracht van de Mahamudra ervoer. Leraar van Naropa.
  • Naropa (1016-1100), die de methoden van versnelde verlichting perfectioneerde zoals beschreven in zijn 6 yoga's van Naropa. Leraar van Marpa.
  • Marpa (1012-1097), de eerste Tibetaan in de lijn, die de Vajrayana- en Mahamudra-teksten vertaalde in het Oud-Tibetaans. Leraar van Milarepa.
  • Milarepa (1052-1135), massa moordenaar die in hetzelfde leven de verlichting bereikte. Leraar van Gampopa.
  • Gampopa (1079-1153), de belangrijkste student van Milarepa, die Atiśa's Kadam-leer en Tilopa's Mahamudra-leer integreerde om de Kagyü-afstamming te vestigen
  • Dusum Khyenpa, 1e Karmapa Lama (1110–1193), was de eerste Gyalwa Karmapa, hoofd van de Karma Kagyu school binnen het Tibetaans boeddhisme.