Nadi's

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Categorie indeling
Home
Chakra's
Chakralagen
marmapunten
Meridianen
organenleer
SahajaSubtleSystem.svg
Energetisch lichaam
De 3 Dantiën punten
Nadi's
Muladhara.png

Energiekanalen

In de oosterse filosofie (h)erkennen ze 3 typen van energiekanalen:

  • meridianen; Volgens de Chinese geneeswijze heeft elk lichaam twaalf energieën die in meridianen. Deze meridianen stromen over en in het hele lichaam en verbinden lichaamsdelen, organen, zintuigen en de psyche met elkaar. Meridianen werden 6.000 jaar geleden voor het eerst benoemd in de Veda’s door de oosterse geneeskundigen en worden uitgelegd als symmetrische energetische banen die de acupunctuurpunten en organen verbinden. Via de meridianen en acupunctuurpunten wordt gecommuniceerd tussen verschillende delen van het lichaam.
  • nadi's; De belangrijkste nadi's zijn shushumna, ida en pingala nadi maar in oude yoga teksten wordt melding gemaakt van zo'n 72.000 grotere en kleinere energiekanalen binnen het menselijk wezen.
  • Sen lijnen; Daar waar een meridiaan en een nadi specifiek zijn, 1 type energie kan maar door 1 type meridiaan of nadi, is een Sen lijjn a-specifiek. Elke energie kan dus door elke energiebaan stromen. Vooral bij Reiki en de Thaise yoga-massage wordt met deze energiebanen veel gewerkt.

Nadi's

In de klassieke yogaleer wordt een nadi (Sanskriet). 'Nad' betekent kanaliseren, stromen of vloeien) beschreven als een kanaal voor prana, of levensenergie. Daarin staat beschreven dat de nadi's als subtiel-anatomisch stelsel ten grondslag liggen aan de manifestatie van het fysieke lichaam, en dat de energiestroming in dat stelsel alle fysiologische processen mogelijk maakt/aanstuurt. De belangrijkste nadi's zijn Shushumna, Ida en Pingala maar in oude yoga teksten wordt melding gemaakt van zo'n 72.000 grotere en kleinere energiekanalen binnen het menselijk wezen.

Ida nadi

De Ida nadi is het doorstroomkanaal voor Parvati, de vrouwelijke kant van de energie. Deze Ida nadi begint in de Hara (1e Dantiën punt) en stroomt cirkelgewijs om alle Chakra's naar boven om te eindigen in het Mastoïd (3e Dantiën punt).

Parvati

Parvati is de energie met het vrouwelijke aspect, enigszins vergelijkbaar met yin. Deze energie huist in de Hara welk gelegen is in de onderbuik ter hoogte van het schaambeen en stroomt door de Ida nadi naar boven toe. Zodoende ontstaat Parvati vanuit ‘een veilig huis’ met duidelijkheid, veiligheid en structuur en gaat vandaar uit de wijde wereld in. De onderste drie chakra’s staan sterk onder invloed van Parvati en worden dan ook Parvati-chakra’s, of chakra’s van het vrouwelijke aspect genoemd:

Pingala nadi

De Pingala nadi is het doorstroomkanaal voor Shiva, de mannelijke kant van de energie. Deze Pingali nadi begint in het Mastoïd en stroomt cirkelgewijs om alle Chakra's naar beneden om te eindigen in de Hara.

Shiva

Shiva is de energie met het mannelijke aspect, enigszins vergelijkbaar met yang. Deze energie huist in het mastoïd welk gelegen is in het hoofd ter hoogte van het gehemelte en stroomt door de pingali nadi naar beneden toe. Zodoende ontstaat Shiva vanuit abstractie en totale overgave en eindigt in de vorm en de structuur. De bovenste drie chakra’s staan sterk onder invloed van Shiva en worden dan ook Shiva-chakra's, of chakra's van het mannelijke aspect genoemd . Shiva is de ongemanifesteerde energiestroming en is de grondslag van elke abstractie, ingeving en intuïtie. Het mist elke vorm en structuur en is totaal vrij. Om iets met deze energiestroming te kunnen doen moet Shiva naar beneden toe stromen, door de pingali nadi door alle chakra’s heen. Hoe meer hij naar beneden stroomt en door lagere chakra’s stroomt hoe meer structuur en aarding hij krijgt.

Sushumna nadi

De Sushumna nadi is het doorstroomkanaal voor Prana, de neutrale energie. Deze Sushumna nadi ligt tussen het Perineum (1e Chakra) 1e en de Kruin (7e Chakra) in een rechte lijn en is voornamelijk in de wervelkolom gelegen. De Ida en de Pingali nadi cirkelen dus om de Sushumna nadi heen.

Prana

Daar waar Shiva en Parvati elkaar ontmoeten ontstaat prana en deze stroomt door de sushumna nadi welke loopt vanaf de 7e t/m het 1e chakra. Vanuit deze chakra's verspreidt prana zich door het gehele meridianen- en nadi stelsel en voedt zodoende het gehele lichaam. Er zijn echter een aantal voorwaarden eer dit gaat gebeuren.

  • Shiva moet in een redelijke balans zijn.
  • Parvati moet in een redelijke balans zijn.
  • de verhouding Shiva en Parvati bij de ontmoeting moet in een redelijke balans zijn.

Mocht dit niet het geval zijn dan zal er geen prana ontstaan of ontstaat er onbalans waar het lichaam vervolgens op reageert. Een eigenschap van het lichaam is namelijk dat alle processen volledig reageren op de grootst mogelijk aanwezige energie. Als we bijvoorbeeld boos zijn dan zijn we ook volledig boos. Ademhaling, hormoonhuishouding, emoties en gedachten en reacties van de huid komen allemaal voort vanuit boosheid. Zo is het met elke energie en dus ook met prana. Prana is echter de enige energie die voor balans zorgt. Elke andere energie herbergt ergens onbalans in zich omdat het begeerte in zich draagt (verliefdheid, passie, verwachtingen) of aversie (boosheid, verdriet, jaloersheid), niet zelfstandig kan bestaan of een andere energie nodig heeft.