Ashoka
Ashoka (Asoka, 304-232 v.Chr.), was een Indiase keizer van het Maurya-dynastie, die regeerde over bijna het gehele Indiase subcontinent van 268 tot 232 v.Chr. Ashoka was de kleinzoon van de oprichter van de dynastie, Chandragupta Maurya. Hij was de grote promoter en verspreider van het boeddhisme in het oude Azië. Door velen beschouwd als een van de grootste keizers van India, breidde Ashoka het rijk van Chandragupta uit om zo te regeren over een rijk dat zich uitstrekt van het huidige Afghanistan in het westen tot Bangladesh in het oosten. Het besloeg het hele Indiase subcontinent met uitzondering van delen van het huidige Tamil Nadu, Karnataka en Kerala. De hoofdstad van het rijk was Pataliputra (in Magadha, het huidige Patna), met provinciale hoofdsteden in Taxila en Ujjain.
Familie
Ashoka was de zoon van de Mauryaanse keizer Bindusara en een koningin genaamd Dhamma. Ashoka had verscheidene oudere broers en zussen en één jongere broer: Vitasoka. Wegens zijn voorbeeldige intellect en strijdvaardigheid wordt gezegd dat hij de favoriete kleinzoon was van zijn grootvader Chandragupta Maurya, die zijn land tegen de invallen van Alexander de Grote beschermd had. Volgens de Sri-Lankaanse traditie was Ashoka's vader een toegewijde van het brahmanisme, en zijn moeder was een toegewijde van Ajivikas. De Samantapasadika stelt dat Ashoka niet-boeddhistische sekten volgde gedurende de eerste drie jaar van zijn regering. De Sri-Lankaanse teksten voegen eraan toe dat Ashoka niet blij was met het gedrag van de brahmanen die dagelijks zijn aalmoezen ontvingen. Zijn hovelingen brachten hem enkele Ajivika- en Nigantha-leraren voor, maar ook deze maakten geen indruk op hem.
Ashoka de Gruwelijke
Zowel Sri-Lankaanse als Noord-Indiase bronnen beweren dat Ashoka vóór zijn bekering tot het boeddhisme een zeer geweldadig persoon was. Taranatha stelt dat Ashoka aanvankelijk "Kamashoka" werd genoemd omdat hij vele jaren in plezierige bezigheden (kama) doorbracht; hij werd toen "Chandashoka" (Ashoka de felle) genoemd, omdat hij een aantal jaren besteedde aan het verrichten van buitengewoon slechte daden; en tenslotte kwam hij bekend te staan als Dhammashoka ("Ashoka de rechtvaardige") na zijn bekering tot het boeddhisme.
De Ashokavadana noemt hem ook "Chandashoka", en beschrijft verschillende van zijn wrede daden:
- De ministers die hem hadden geholpen de troon te bestijgen, begonnen hem na zijn hemelvaart met minachting te behandelen. Om hun loyaliteit op de proef te stellen, gaf Ashoka hen het absurde bevel om elke bloem- en vruchtdragende boom om te hakken. Toen ze dit bevel niet uitvoerden, sneed Ashoka persoonlijk de hoofden van 500 ministers af.
- Op een dag, tijdens een wandeling door een park, kwamen Ashoka en zijn concubines een prachtige Ashoka-boom tegen . De aanblik bracht hem in een sensuele bui, maar de vrouwen genoten er niet van om zijn ruwe huid te strelen. Enige tijd later, toen Ashoka in slaap viel, hakten de wrokkige vrouwen de bloemen en de takken van zijn naamgenootboom. Nadat Ashoka wakker werd, verbrandde hij als straf 500 van zijn bijvrouwen ter dood.
- Gealarmeerd door de persoonlijke betrokkenheid van de koning bij dergelijke bloedbaden, stelde premier Radha-gupta voor om een beul in te huren om toekomstige massamoorden uit te voeren, om de koning onbezoedeld achter te laten. Girika, een dorpsjongen uit Magadha die opschepte dat hij heel Jambudvipa kon executeren, werd voor dit doel ingehuurd. Hij werd bekend als Chandagirika ("Girika de woeste"), en op zijn verzoek bouwde Ashoka een gevangenis in Pataliputra. Genoemd Ashoka's Hell, de gevangenis zag er mooi van buiten, maar binnen.
- De Chinese reiziger Faxian uit de 5e eeuw stelt dat Ashoka persoonlijk de onderwereld heeft bezocht om de martelmethoden daar te bestuderen en vervolgens zijn eigen methoden heeft uitgevonden. De 7e-eeuwse reiziger Xuanzang beweert een pilaar te hebben gezien die de plaats van Ashoka's "Hel" markeert.
- De Mahavamsa zinspeelt ook kort op Ashoka's wreedheid, door te zeggen dat Ashoka eerder Chandashoka werd genoemd vanwege zijn slechte daden, maar na zijn bekering tot het boeddhisme Dharmashoka werd genoemd vanwege zijn vrome daden. Echter, in tegenstelling tot de Noord-Indiase traditie, vermelden de Sri Lankaanse teksten geen specifieke slechte daden van Ashoka, behalve het doden van 99 van zijn broers.
Dergelijke beschrijvingen van Ashoka als een slecht persoon vóór zijn bekering tot het boeddhisme lijken een verzinsel te zijn van de boeddhistische auteurs, die probeerden de verandering die het boeddhisme hem bracht als een wonder te presenteren. In een poging deze verandering te dramatiseren, overdrijven zulke legendes Ashoka's vroegere slechtheid en zijn vroomheid na de bekering.
Zijn bekering tot het Boeddhisme
Ashoka voerde een verwoestende oorlog tegen de staat Kalinga (het huidige Odisha), die hij rond 260 v.Chr. veroverde. Volgens één van zijn edicten bekeerde hij zich tot het boeddhisme nadat hij inzag hoeveel doden de oorlog met Kalinga tot gevolg had. Deze oorlog was hij begonnen uit een verlangen naar verovering en meer grondgebied maar had wel tussen de 100.000 en 150.000 doden tot gevolg en in slavernij afgevoerde gevangenen. Het vervulde hem dusdanig van afschuw dat hij besloot zich te bekeren tot het boeddhisme en een filosofie van geweldloosheid ging nastreven. Hoewel hij deze laatste niet tot haar uiterste consequentie doorvoerde (het leger, de doodstraf en slavernij bleven bestaan), was het voortaan afgelopen met veroveringsoorlogen. Ashoka demobiliseerde zijn leger, zijn netwerk van spionnen en een deel van zijn bureaucratie, en het Mauryarijk verleende voortaan staatssteun aan boeddhistische, jaïnistische en hindoeïstische bedelorden. Bijgevolg wordt Asoka in alle boeddhistische stromingen, maar vooral in het Theravada, nog altijd beschouwd als een grote promotor en beschermer van het boeddhisme, en als het voorbeeld van een ideale, vredesgezinde en rechtvaardige koning, die het beste met zijn volk voorheeft.
3e Boeddhistische concilie
In 250 v.Chr. vond onder de patronage van koning Ashoka de derde boeddhistische concilie plaats. Na afloop van deze raadsvergadering zond koning Ashoka verscheidene groepen monniken naar verschillende regio's in de aan hem bekende wereld, waaronder Bactrië, Ladakh, Nepal, Burma, Thailand en Sri-Lanka en mogelijk ook naar Alexandrië (in het huidige Egypte), Antiochië (in het huidige Turkije) en Athene.
→ Lees hier een uitgebreid artikel over de 6 verschillende Boeddhistische concilies
de Ashoka pilaren en edicten
Het huidige embleem van India is een weergave van de top van een van de pilaren van koning Ashoka, gevonden in Sarnath. Ook de vlag van India bevat een onderdeel van dezelfde pilaar. Koning Ashoka liet 26 van deze pilaren op belangrijke plaatsen in zijn rijk neerzetten. Op deze pilaren, maar ook op rotsen en in grotten, waren de 'edicten van Asoka' aangebracht, inscripties over het religieuze leven, zijn beleid als koning en over hervormingen die hij doorvoerde. De religieuze inscripties betreffen veelal praktische boeddhistische leringen, maar ook leringen van andere religies als het jaïnisme en het brahmanisme. In deze inscripties maande koning Ashoka zijn volk ook aan om religieuze tolerantie te praktiseren.
Naast de 'edicten van Ashoka', is biografische informatie over hem gebaseerd op legendes die eeuwen later zijn geschreven, zoals de 2e eeuw Ashokavadana (Narrative of Ashoka), en in de Sri-Lankaanse tekst Mahavamsa (Great Chronicle).
bouw van stoepa's en tempels
Zowel Mahavamsa als Ashokavadana stellen dat Ashoka 84.000 stoepa's (vihara's) heeft gebouwd. Volgens de Mahavamsa vond deze activiteit plaats tijdens zijn 5e-7e regeringsjaren.
De Ashokavadana stelt dat Ashoka zeven van de acht relikwieën van Gautama de Boeddha verzamelde en deze liet bewaren in 84.000 dozen gemaakt van goud, zilver, kattenoog en kristal. Hij gaf opdracht tot de bouw van 84.000 stoepa's over de hele aarde, in steden met een bevolking van 100.000 of meer. Het aantal 84.000 is overduidelijk overdreven, en het lijkt erop dat in de latere periode de constructie van bijna elke oude stoepa aan Ashoka werd toegeschreven.
De constructie van de volgende stoepa's en vihara's worden in ieder geval toegeschreven aan Ashoka:
- Sanchi, Madhya Pradesh, India
- Dhamek Stupa , Sarnath , Uttar Pradesh, India
- Mahabodhi-tempel, Bihar, India
- Barabar Caves, Bihar, India
- Nalanda Mahavihara, Bihar, India
- Taxila University, Taxila, Pakistan
- Bhir Mound, Taxila, Pakistan
- Bharhut stupa , Madhya Pradesh, India
- Deorkothar Stupa, Madhya Pradesh, India
- Butkara Stupa, Swat, Pakistan
- Sannati Stupa, Karnataka, India
- Mir Rukun Stupa, Nawabshah, Pakistan
Boeddhistische missies
In de Sri-Lankaanse traditie zendt Moggaliputta-Tissa - die wordt bezocht door Ashoka - negen boeddhistische missies uit om het boeddhisme te verspreiden in de "grensgebieden" in ca. 250 v.Chr. Deze traditie geeft Ashoka niet rechtstreeks de eer om deze missies te sturen. Elke missie bestaat uit vijf monniken en wordt geleid door een ouderling. Naar Sri-Lanka stuurde hij zijn eigen zoon Mahinda, vergezeld van vier andere Thera's - Itthiya, Uttiya, Sambala en Bhaddasala. Vervolgens stuurde Ashoka met de hulp van Moggaliputta-Tissa boeddhistische missionarissen naar verre streken zoals Kasjmir, Gandhara, Himalaya, het land van de Yona's (Grieken), Maharashtra, Suvannabhumi en Sri-Lanka.
De Sri Lankaanse traditie dateert deze missies tot Ashoka's 18e regeringsjaar, waarbij de volgende missionarissen worden genoemd:
- Mahinda naar Sri-Lanka
- Majjhantika naar Kasjmir en Gandhara
- Mahadeva naar Mahisa-mandala (mogelijk moderne regio Mysore)
- Rakkhita naar Vanavasa
- Dhammarakkhita de Griek naar Aparantaka (West-India)
- Maha-dhamma-rakkhita naar Maharashtra
- Maharakkhita naar het Griekse land
- Majjhima naar de Himalaya
- Soṇa en Uttara naar Suvaṇṇabhūmi (mogelijk Neder-Birma en Thailand)
De traditie voegt eraan toe dat Ashoka's dochter Sanghamitta tijdens zijn 19e regeringsjaar naar Sri Lanka ging om een orde van nonnen op te richten, waarbij ze een jong boompje van de heilige Bodhiboom meenam.
Geweld na zijn bekering
Volgens de Ashokavadana nam Ashoka zijn toevlucht tot geweld, zelfs nadat hij zich tot het boeddhisme had bekeerd . Bijvoorbeeld:
- Hij martelde Chandagirika langzaam dood in de "hel" -gevangenis
- Hij beval een bloedbad van 18.000 ketters wegens een misdaad van één
- Hij lanceerde een pogrom tegen de jains en kondigde een beloning aan op het hoofd van elke ketter; dit resulteert in de onthoofding van zijn eigen broer - Vitashoka
Volgens de Ashokavadana tekende een niet-boeddhist in Pundravardhana een tekening waarop de Boeddha te zien is die buigt aan de voeten van de Nirgrantha-leider Jnatiputra. De term nirgrantha ("vrij van banden") werd oorspronkelijk gebruikt voor een pre-jaina ascetische orde, maar werd later gebruikt voor jaina-monniken. "Jnatiputra" wordt geïdentificeerd met Mahavira , 24e Tirthankara van het jainisme . De legende stelt dat Ashoka op klacht van een boeddhistische toegewijde een bevel uitvaardigde om de niet-boeddhistische kunstenaar te arresteren, en vervolgens een ander bevel om alle ajivika's in Pundravardhana te doden . Naar aanleiding van dit bevel werden ongeveer 18.000 volgelingen van de Ajivika-sekte geëxecuteerd. Enige tijd later tekende een andere Nirgrantha-volgeling in Pataliputra een soortgelijk beeld. Ashoka verbrandde hem en zijn hele familie levend in hun huis. Hij kondigde ook een toekenning van één dinara (zilveren munt) aan aan iedereen die hem het hoofd van een nirgrantha-ketter bracht. Volgens Ashokavadana werd als gevolg van dit bevel zijn eigen broer aangezien voor een ketter en gedood door een koeherder. Ashoka realiseerde zich zijn fout en trok het bevel in.
Om verschillende redenen, zeggen wetenschappers, lijken deze verhalen over de vervolging van rivaliserende sekten door Ashoka duidelijke verzinsels te zijn die voortkomen uit sektarische propaganda
Overlijden
Volgens de Sri-Lankaanse bronnen stierf Ashoka tijdens zijn 37e regeringsjaar, wat suggereert dat hij stierf rond 232 v.Chr.