Het Boeddhisme in Nepal

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In 2020 werd het Boeddhisme door ongeveer 500 miljoen mensen wereldwijd beoefend, wat neerkomt op 7% tot 8% van de totale wereldbevolking. Het Boeddhisme is de dominante religie in Bhutan, Myanmar (Burma), Cambodja, Hong-Kong, Japan, Tibet, Laos, Macau, Mongolië, Singapore, Sri-Lanka, Thailand en Vietnam. Op het vasteland van China, Taiwan, Nepal en Zuid-Korea leven grote boeddhistische bevolkingsgroepen. China is het land met de grootste populatie boeddhisten, ongeveer 244 miljoen of 18,2% van de totale bevolking.
Pijl.png lees meer over dit onderwerp op: Alle statistieken van de spreiding van het Boeddhisme wereldwijd

Categorie indeling
Home - Boeddhisme - Boeddhisme per land
Alle Boeddhistische landen
Buddhist Expansion.svg
Boeddhisme per land
Introductie en statistieken
Bhutan - Burma - Cambodja - China - Hong-Kong - India - Indonesië
Japan- Korea - Laos - Maleisië - Mongolië - Nepal - Rusland
Singapore - Sri-Lanka - Taiwan - Thailand - Tibet - Vietnam
Dhamma wiel

Nepal

Het boeddhisme in Nepal begon zich sinds de regering van Ashoka te verspreiden via Indiase en Tibetaanse missionarissen. De Kirata's waren de eerste mensen in Nepal die de leringen van Gautama de Boeddha omarmden, gevolgd door de Licchavis en Newar-stammen.

In Nepal identificeert de meerderheid van de mensen zich als hindoe. Boeddhistische invloeden zijn echter alomtegenwoordig in de meeste aspecten van de cultuur van Nepal in die mate dat boeddhistische en hindoetempels gedeelde gebedshuizen zijn voor mensen van beide religies, zodat, in tegenstelling tot in andere landen, het onderscheid tussen hindoeïsme en boeddhisme in Nepal niet bestaat. Tijdens het bewind van koning Amshuverma speelde de Nepalese prinses Bhrikuti een belangrijke rol bij de verspreiding en ontwikkeling van het boeddhisme in Tibet. De Tibetaans-boeddhistische architectuur is lang beïnvloed door Nepalese kunstenaars en beeldhouwers zoals Araniko. De heilige boeddhistische teksten in Mahayana Boeddhisme wordt voornamelijk geschreven in het Ranjana-alfabet, het script van de Newars, of scripts zoals Lantsa, die zijn afgeleid van Ranjana.

Geschiedenis

boeddhisme gedurende de Licchavi dynastie (400-750)

In de Licchavi dynastie bloeide zowel het hindoeïsme als het boeddhisme in Nepal. Uitstekende voorbeelden van boeddhistische kunst uit die periode zijn de half verzonken Boeddha in Pashupatinath, de slapende Vishnu in Budhanilkantha, en het standbeeld van Boeddha en de verschillende voorstellingen van Vishnu in Changu Narayan.

Religieuze tolerantie en syncretisme werden benadrukt tijdens de Licchavi-periode. Koning Manadeva bracht hulde op zowel hindoeïstische als boeddhistische locaties. Zijn familie vond vervolgens uiting voor hun geloof in verschillende religies.

De aanbidding van de Caitya en het Rath Jatra-karfestival van Avalokitesvara werden rond deze periode geïntroduceerd. Veel oude sites in de Kathmandu-vallei werden geïdentificeerd met belangrijke boeddhistische Caitya's , zoals Swayambhu , Boudhanath , Kathmandu en de vier 'Ashoka'-stoepa's van Patan, en nog eens tweehonderd stenen Caitya's die dateren uit de Licchavi-periode, werden getuigd van de wijdverspreide oudheid van [Cetiya | Caitya] aanbidding.

De namen van de vijftien boeddhistische kloosters zijn bekend, en uit de context waarin sommige van deze kloosters worden genoemd, blijkt duidelijk dat ze tot de belangrijkste religieuze plaatsen van die tijd behoren. Het is niet met zekerheid bekend welke scholen van het boeddhisme destijds het meest prominent waren. Maar de sterkste vroege invloeden (afgezien van een nog eerder vermoedelijk substraat van het Pali-boeddhisme) kwamen waarschijnlijk van de Mahasanghika- , Sammitiya- en de Sarvastivada- scholen. Men dacht dat de Makhyamaka- en Yogacara- scholen meer invloed hadden in de latere periode met de opkomst en groei van de Vajrayana- school.

boeddhisme tijdens de Malla dynastie (1200-1769)

De Malla-dynastie zorgde voor de gouden periode van het syncretisme van hindoeïstische en boeddhistische kunstvormen door de Newar en de Paubha bevolking. Onder invloed van Jayasthiti Malla, mochten de celibataire monniken niet meer oefenen in Nepal. ​ Hierdoor ging het [[[Theravada]] boeddhisme verloren in Nepal om pas in het begin van de 20e eeuw terug te keren.

boeddhisme tijdens de Rana dynastie (1846-1951)

Het Newar-boeddhisme heeft een aparte identiteit gekregen en bijna alle praktijken, kunstvormen en kasten zijn blijven bestaan. In het noorden bleven mensen van Tibetaanse afkomst de vrijwel onveranderde praktijken van het Tibetaans boeddhisme, vooral in het geval van de Nyimba in Noordwest- Nepal. Aan de andere kant zijn de Thakali, die van oudsher een belangrijke rol speelden in de Nepalese samenleving maar toch het Tibetaans boeddhisme behielden, de laatste jaren ook het hindoeïsme gaan omarmen.

Het is belangrijk op te merken dat tijdens het autocratische Rana-regime verschillende Theravada boeddhisten uit Nepal werden verbannen omdat ze het boeddhisme predikten. De verbanning van boeddhistische monniken uit Nepal in 1926 en 1944 werd ingegeven door een poging om de heropleving van het Theravada-boeddhisme, die in de jaren twintig begon, te onderdrukken. Ook de herontdekking van Lumbini, de geboorteplaats van Boeddha, vond plaats in deze tijd met bijdragen van onder meer generaal Khadga Sumsher Rana.

Shah dynastie (1951-2006)

Na de omverwerping van de Rana-dynastie in 1951 ontwikkelde het boeddhisme zich geleidelijk in het land. Theravada-boeddhisten speelden sinds de jaren twintig een zeer belangrijke rol in de boeddhistische opwekkingscampagne in het moderne Nepal. Deze opwekkingsbeweging heeft het boeddhisme veranderd van een religie van sommige etnische groepen en kasten naar een overstijging van de kaste en etnische religie in Nepal. Momenteel zijn er drie belangrijke boeddhistische scholen; Tibetaans boeddhisme, Newar-boeddhisme en Theravada-boeddhisme.

Lumbini

Lumbini is een boeddhistische pelgrimsoord in zuid Nepal. Het is de plaats waar koningin Mahamayadevi rond 563 v.Chr. leven schonk aan Siddhartha Gautama.

Lumbini heeft een aantal oudere tempels, waaronder de Mayadevi-tempel, en verschillende nieuwe tempels, gefinancierd door boeddhistische organisaties uit verschillende landen.Lumbini werd in 1997 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Lumbini is 4,8 km lang en 1,6 km breed. De heilige plaats Lumbini wordt begrensd door een grote kloosterzone waarin alleen kloosters gebouwd kunnen worden, geen winkels, hotels of restaurants. Het is gescheiden in een oostelijke en westelijke kloosterzone, de oostelijke met de Theravadin- kloosters, de westelijke met de Mahayana- en Vajrayana- kloosters. Er is een lang met water gevuld kanaal dat de westelijke en oostelijke zones van elkaar scheidt, met een reeks stenen boogbruggen die de twee zijden over de hele lengte met elkaar verbinden. Het kanaal wordt bediend door eenvoudige buitenboordmotorboten aan de noordkant die rondleidingen verzorgen.

De heilige plaats Lumbini heeft ruïnes van oude kloosters, een heilige Bodhiboom , een oude zwemvijver, de Ashokan-pilaar en de Mayadevi-tempel, een plaats die traditioneel wordt beschouwd als de geboorteplaats van de Boeddha. Van de vroege ochtend tot de vroege avond voeren pelgrims uit verschillende landen chanten en meditatie uit op de locatie.

Ashoka pilaar

In de tijd van de Boeddha lag Lumbini ten oosten van Kapilavastu (de woonplaats van Siddhartha tot zijn 30e). In 1896 ontdekten generaal Khadga Samsher Rana en Alois Anton Führer een grote stenen pilaar in Rupandehi, volgens de cruciale historische verslagen gemaakt door de oude Chinese monnik-pelgrim Xuanzang in de 7e eeuw en door een andere oude Chinese monnik-pelgrim Faxian in de begin 5e eeuw. De Brahmi-inscriptie op de pilaar bewijst dat Ashoka, keizer van het mauryadynastie, de plaats bezocht in de 3e eeuw voor Christus en het identificeerde als de geboorteplaats van de Boeddha. De inscriptie werd vertaald door Paranavitana:

"Toen koning Devanampriya Priyadarsin twintig jaar was gezalfd, kwam hij zelf en aanbad (deze plek) omdat de Boeddha Shakyamuni hier werd geboren. (Hij) liet beiden een steen maken die een paard droeg en liet een stenen pilaar opzetten (om te laten zien) dat de Gezegende hier werd geboren. (Hij) maakte het dorp Lummini belastingvrij en betaalde (slechts) een achtste deel (van de opbrengst).".

De Sutta Nipáta (vs. 683) stelt dat de Boeddha werd geboren in een dorp van de Sákyans in de Lumbineyya Janapada. De Boeddha verbleef in Lumbinívana tijdens zijn bezoek aan Devadaha en predikte daar de Devadaha Sutta.