Het Boeddhisme in Maleisie

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In 2020 werd het Boeddhisme door ongeveer 500 miljoen mensen wereldwijd beoefend, wat neerkomt op 7% tot 8% van de totale wereldbevolking. Het Boeddhisme is de dominante religie in Bhutan, Myanmar (Burma), Cambodja, Hong-Kong, Japan, Tibet, Laos, Macau, Mongolië, Singapore, Sri-Lanka, Thailand en Vietnam. Op het vasteland van China, Taiwan, Nepal en Zuid-Korea leven grote boeddhistische bevolkingsgroepen. China is het land met de grootste populatie boeddhisten, ongeveer 244 miljoen of 18,2% van de totale bevolking.
Pijl.png lees meer over dit onderwerp op: Alle statistieken van de spreiding van het Boeddhisme wereldwijd

Categorie indeling
Home - Boeddhisme - Boeddhisme per land
Alle Boeddhistische landen
Buddhist Expansion.svg
Boeddhisme per land
Introductie en statistieken
Bhutan - Burma - Cambodja - China - Hong-Kong - India - Indonesië
Japan- Korea - Laos - Maleisië - Mongolië - Nepal - Rusland
Singapore - Sri-Lanka - Taiwan - Thailand - Tibet - Vietnam
Dhamma wiel

Maleisië

Het boeddhisme is de op een na grootste religie in Maleisië, na de islam. 19,8% van de Maleisische bevolking is boeddhistisch. Het boeddhisme in Maleisië wordt voornamelijk beoefend door de etnische Maleisische Chinezen, maar er zijn ook Maleisische Siamezen, Maleisische Sri Lankanen en Birmezen in Maleisië die het boeddhisme beoefenen.

Geschiedenis

Het boeddhisme werd al in 200 voor Christus geïntroduceerd bij de Maleiers en ook bij de mensen van de Maleise archipel. Chinese geschreven bronnen gaven aan dat ongeveer 30 kleine geïndianiseerde staten op het Maleisische schiereiland opkwamen en vielen. Malay-Boeddhisme begon toen de Indiase handelaren en priesters reizen de maritieme routes en bracht met hen Indiase begrippen van de religie, de overheid en de kunsten. Eeuwenlang hebben de volkeren van de regio, vooral de koninklijke hoven, Indiase en inheemse ideeën gesynthetiseerd, waaronder het hindoeïsme en het Mahayana-boeddhisme, en die vormden hun politieke en culturele patronen. Echter, de MaleiseKedah Kingdom hekelde de Indiase religie nadat de koning van Chola uit Tamil Nadu hen in het begin van de 11e eeuw had aangevallen. De koning van Kedah , Phra Ong Mahawangsa, was de eerste Maleisische heerser die de traditionele Indiase religie aan de kaak stelde; hij bekeerde zich tot de islam en in de 15e eeuw, tijdens de gouden eeuw van het sultanaat van Malakka, bekeerde de meerderheid van de Maleiers zich tot de islam.

Status

Volgens de Maleisische grondwet wordt de etnische meerderheidsgroep, de Maleisiërs, wettelijk gedefinieerd als moslim. Ze vormen 60% van de bevolking, terwijl de rest voornamelijk bestaat uit Chinezen, die over het algemeen boeddhisten of christenen zijn, en in mindere mate Indiërs, die over het algemeen hindoes zijn. Er zijn ook kleinere aantallen andere autochtonen en immigranten; onder de laatsten bevinden zich Maleisiërs van Singalese, Thaise en Euraziatische afkomst. Bijna alle boeddhisten in Maleisië wonen in stedelijke gebieden, omdat ze meestal zaken doen of verschillende beroepen uitoefenen.

Als een religie zonder een opperste leider om haar ontwikkeling te sturen, wordt het boeddhisme in verschillende vormen beoefend, die, hoewel zelden in openlijke conflicten, soms tot verwarring onder boeddhisten kunnen leiden. In Maleisië zijn enkele oecumenische maatregelen genomen om de activiteiten van verschillende soorten boeddhisten te coördineren. Een voorbeeld is de oprichting van het gezamenlijke Wesak-vieringscomité van de tempels in Kuala Lumpur en Selangor , dat de viering van Wesak coördineert , een feestdag ter herdenking van de geboorte van de Boeddha.​ Er is ook een initiatief begonnen om een ​​Maleisische Boeddhistische Raad te vormen, die de verschillende sekten van het boeddhisme in het land vertegenwoordigt om het werk van de ontwikkeling van het boeddhisme uit te breiden, vooral door hedendaagse relevantie te geven aan de beoefening van de religie, en om solidariteit tussen Boeddhisten in het algemeen.

Vervolging van boeddhisten in Maleisië

De rechten van religieuze minderheden in Maleisië, inclusief maar niet beperkt tot die van boeddhisten, hindoes en sikhs, worden systematisch en regelmatig op een geïnstitutionaliseerde manier geschonden.

Islam is de officiële religie van Maleisië. De grondwet van Maleisië verklaart dat de islam de enige religie is van echte Maleisische mensen en dat officieel erkende inboorlingen (Bumiputera) moslim moeten zijn, waardoor de Maleisische etnische identiteit wordt gekoppeld aan de religieuze identiteit van moslims. Afvalligheid van de islam, of het nu gaat om goddeloosheid of een andere religie, is tegen de wet; de bekering van anderen tot de islam wordt echter actief nagestreefd via staatsinstellingen. De regering bevordert actief de bekering tot de islam in het land. De wet vereist dat elke niet-moslim die met een moslim trouwt, zich eerst tot de islam bekeert. Dergelijke huwelijken die in strijd met de wet zijn aangegaan, zijn nietig. Als een ouder de islam adopteert, worden hun kinderen automatisch tot moslim verklaard zonder de toestemming van een van beide ouders.

incident

In 2013 was een video van een groep Vajrayana-boeddhistische beoefenaars uit Singapore die religieuze diensten in een islamitische gebedsruimte hielden, viraal geworden op Facebook. De Maleisische politie heeft een resorteigenaar gearresteerd nadat hij 13 boeddhisten had toegestaan ​​een islamitische gebedsruimte te gebruiken voor hun meditatie in Kota Tinggi, Johor. Het incident is een afkeuring voor moslims in Maleisië. Ook in de sociale media is het een hot topic geworden.

vernietiging van religieuze plaatsen

Verschillende boeddhistische tempels zijn door de regering afgebroken onder het voorwendsel dat ze op openbaar land waren gebouwd. De betreffende grond wordt vervolgens verkocht aan ontwikkelaars.