Het Boeddhisme in Bhutan

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In 2020 werd het Boeddhisme door ongeveer 500 miljoen mensen wereldwijd beoefend, wat neerkomt op 7% tot 8% van de totale wereldbevolking. Het Boeddhisme is de dominante religie in Bhutan, Myanmar (Burma), Cambodja, Hong-Kong, Japan, Tibet, Laos, Macau, Mongolië, Singapore, Sri-Lanka, Thailand en Vietnam. Op het vasteland van China, Taiwan, Nepal en Zuid-Korea leven grote boeddhistische bevolkingsgroepen. China is het land met de grootste populatie boeddhisten, ongeveer 244 miljoen of 18,2% van de totale bevolking.
Pijl.png lees meer over dit onderwerp op: Alle statistieken van de spreiding van het Boeddhisme wereldwijd

Categorie indeling
Home - Boeddhisme - Boeddhisme per land
Alle Boeddhistische landen
Buddhist Expansion.svg
Boeddhisme per land
Introductie en statistieken
Bhutan - Burma - Cambodja - China - Hong-Kong - India - Indonesië
Japan- Korea - Laos - Maleisië - Mongolië - Nepal - Rusland
Singapore - Sri-Lanka - Taiwan - Thailand - Tibet - Vietnam
Dhamma wiel

Bhutan

Het boeddhisme is de meest beoefende religie in Bhutan. Het Vajrayana boeddhisme is de staatsgodsdienst van Bhutan en boeddhisten omvatten 75% en het hindoeïsme 23% van de bevolking. Hoewel het boeddhisme dat in Bhutan wordt beoefend zijn oorsprong vindt in het Tibetaans boeddhisme, verschilt het aanzienlijk in zijn rituelen, liturgie en kloosterorganisatie. De staatsgodsdienst wordt al lang financieel gesteund door de overheid via jaarlijkse subsidies aan boeddhistische kloosters, heiligdommen, monniken en nonnen. Deze staatsteun behelst onder andere de vervaardiging van 10.000 vergulde bronzen afbeeldingen van de Boeddha, de publicatie van elegante kalligrafische edities van de 108-delige Kangyur (Verzameling van de woorden van de Boeddha) en de 225-delige Tengyur (verzameling commentaren) en de constructie van talrijke chorten (stoepa's) door het hele land. Er is een Gegarandeerde vertegenwoordiging in de Nationale Vergadering en de Koninklijke Adviesraad.

Organisaties

In 1989 behoorden ongeveer 1.000 monniken tot het centrale kloosterorgaan in Thimphu en Punakha, en ongeveer 4.000 monniken behoorden tot de monastieke lichamen in het district. De hiërarchie wordt geleid door de Je Khenpo, die werd bijgestaan ​​door vijf lopons of meesters, elk belast met een religieuze traditie. De monniken in de Gelugpa traditie zijn celibatair, maar de monniken in de Nyingma traditie kunnen ook gezinshoofd zijn terwijl ze liturgische functies in tempels en huizen vervulden. In totaal waren er eind jaren tachtig zo'n 12.000 monniken in Bhutan. Er waren ook actieve congregaties van nonnen, maar aantallen ontbreken.

Vóór 1907 was de hoogste boeddhistische leider in Bhutan de Zhabdrung, een tulku die wordt gezien als de reïncarnatie van de oprichter van Bhutan.

Gebruiken

Kloosters en tempels zijn gebruikelijk in Bhutan. Zowel monniken als nonnen houden hun hoofd geschoren en dragen opvallende kastanjebruine gewaden. Hun dagen worden besteed aan studie en meditatie, maar ook aan het uitvoeren van rituelen ter ere van verschillende bodhisattva's, bidden voor de doden en het zoeken naar de tussenkomst van bodhisattva's namens de zieken. Sommige van hun gebeden omvatten gezangen en gezangen begeleid door schelphoorntrompetten, trompetten gemaakt van menselijke dijbeenderen, metalen hoorns tot drie meter lang, grote staande trommels en cimbalen, handbellen, tempelklokken, gongs en houten stokken. Van dergelijke monastieke muziek en zang, die normaal niet door het grote publiek wordt gehoord, wordt gezegd dat ze "grote viriliteit" hebben en melodieuzer zijn dan de Tibetaanse monotone tegenhangers. Gewone mensen beoefenen de religie op hun eigen manier: dagelijkse werken, in hun spraak, in hun gedachten en het bezoeken van de heilige plaats en personen op heilige data (heilige data zijn de 8, 10, 15, 25, 28 en 30e dag in een maand in de Bhutaanse kalender). ​

Gebouwen en voorwerpen

Om het boeddhisme bij de mensen te brengen, worden talloze symbolen en structuren gebruikt. Religieuze monumenten , gebedsmuren, gebedsvlaggen en heilige mantra's uitgehouwen in stenen heuvels komen veel voor. Onder de religieuze monumenten zijn chorten, de Bhutanese versie van de Indiase stoepa. Ze variëren van eenvoudige rechthoekige 'huis'-chorten tot complexe gebouwen met sierlijke treden, deuren, koepels en torenspitsen. Sommige zijn versierd met de ogen van de Boeddha die tegelijkertijd in alle richtingen kijken. [3]Deze bouwwerken van aarde, baksteen of steen herdenken overleden koningen, boeddhistische heiligen, eerbiedwaardige monniken en andere notabelen, en soms dienen ze als relikwieën . Gebedsmuren zijn gemaakt van gelegd of opgestapeld steen en gegraveerd met tantrische gebeden. [3] Gebeden die met houtblokken op stof zijn gedrukt, worden verwerkt tot hoge, smalle, kleurrijke gebedsvlaggen, die vervolgens op lange palen worden gemonteerd en zowel op heilige plaatsen als op gevaarlijke locaties worden geplaatst om demonen af ​​te weren en de geesten van de doden te helpen. Om het geloof te helpen verspreiden, reizen rondreizende monniken van dorp naar dorp met draagbare heiligdommen met veel kleine deuren, die opengaan om standbeelden en afbeeldingen van Gautama de Boeddha, bodhisattva's en opmerkelijke lama's te onthullen.

Bön

Vóór de introductie van het boeddhisme heerste de Bön- religie in Bhutan. Geïmporteerd uit Tibet en India, misschien in de achtste eeuw, werd de leer van Bön zo sterk nieuw leven ingeblazen door het boeddhisme dat ze tegen de elfde en twaalfde eeuw opnieuw bevestigde als een onafhankelijke school, los van het boeddhisme. Bön wordt nog steeds beoefend in het moderne Bhutan.