Judasoor

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Judasoor

De Judasoor (Auricularia auricular-judaea) is een zwam uit de familie Auriculariaceae.

Kenmerken en voorkomen

Je kan de judasoor vinden op levende en dode vlieren, acacia’s, beuken of populieren. De jonge exemplaren kunnen eruitzien als een roze bijna doorzichtig oor. De oudere zwammen worden harder en donkerder. De bovenkant is dan fluweelachtig behaard en bijna bruinzwart. Ook gedroogd kan je de paddestoel aan de boom vinden (kan dan natuurlijk ook geplukt worden).

De judasoor heeft een lang groeiseizoen en kan bijna het gehele jaar door gevonden worden vooral bij lagere temperaturen in grote delen van Europa en Amerika. Op een zachte winterdag zou je een mooie oogst kunnen vinden! De wolkenoortjes die in de Toko te koop zijn en in Azië in grote hoeveelheden gekweekt worden zijn de Auricularia polytricha. Deze soort is zeer naaste familie van de judasoor, maar is wat groter van vorm en groeit bij subtropische temperaturen.

Al 600 jaar voor Christus werd de Judasoor op stammetjes gekweekt in China. Het is dan ook de eerste paddenstoel die gecultiveerd werd. De methode is hetzelfde als de kweek van shiitake op houtstammen.

Naamgeving

De naam judasoor komt van de legende dat deze paddenstoel te zien was op de vlier waaraan Judas zich opgehangen had. Hij was de apostel die Jezus had verraden voor 30 zilverstukken. De paddenstoel heeft de vorm van een oor en er werd gedacht dat de paddenstoel het oor van Judas was.

Andere namen: boomoortjes, zwarte boomoren, muizenoortjes, muk-yi, mu'er 木耳, tree ear, wood ear fungus, cloud ear fungus, black fungus, Jew’s ear, kikurage (japans voor tree jelly fish).

Gebruik

De judasoor is populair in de Hot and Sour Soup. De gelei-achtige rubberige textuur is zeer geliefd bij Chinezen. Westerlingen houden niet zo van de chewy bite. De paddenstoel heeft niet veel smaak van zichzelf, maar het neemt de smaak voortreffelijk op van het vocht waarin het geweekt en gekookt is! Ook na koken behoudt hij zijn beet.

medicinale waarde

Judasoor wordt gebruikt tegen keelontsteking en oogontstekingen, verlaagt het cholesterol- en triglyceride-gehalte, verhindert bloedstolling en versterkt het immuunsysteem.

Niet goed voor zwangere en vrouwen die zwanger willen worden. Bij consumptie van grotere hoeveelheden (meer dan 250 gram) kan er solar dermatitus, overgevoeligheid van de huid voor zonlicht, ontstaan.

Oogsten kan het hele jaar door, met de piek in de winter.

Eetbare wilde planten
Adelaarsvaren - Brandnetel - Dennentopjes - Daslook - Dovenetel - Duizendblad - Grote lisdodde - Hondsdraf - Heermoes - Judasoor - Klaver - Kleefkruid - Kleine veldkers - Linde - Look-zonder-look - Madeliefjes - Oesterzwam - Paardenbloem - Vogelmuur/Kippemuur - Waterkers - Weegbree - Zevenblad - Zuring