Vogelmuur/Kippemuur

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vogelmuur

Vogelmuur of muur (Stellaria media) is een lage eenjarige plant en wordt 5 tot 40 cm hoog. De stengels zijn groen of rood. Een enkele rij haren loopt langs de stengel van knop tot knop. De bladeren zijn groen, eirond met een spitse top, en vaak gesteeld. De bladeren staan in overstaande paren. De plant is vaak wijdvertakt, maar heeft slecht één wortelstelsel.

De vijf kroonbladen zijn wit en zeer diep ingesneden, waardoor het lijkt of er tien kroonbladen zijn. De kelkbladen zijn even lang en de helmknoppen zijn paars. Zolang er geen langere vorstperiode is bloeit muur in alle seizoenen. De bloemknop is sterk behaard. Vogelmuur groeit op zonnige tot licht beschaduwde, open plaatsen op droge tot vochtige grond en is te vinden in akkers, tuinen, bermen en ruigten.

Toepassingen

Vogelmuur is het hele jaar door op veel plaatsen te vinden, zelfs diep in de winter, zolang er geen zware vorst overheen is gegaan. De beste periodes om te plukken zijn de lente en de herfst. De jonge planten zijn erg voedzaam en rijk aan vitamine C. Je eet ze het beste rauw, bijv. in salades. Zolang de stengels, blaadjes en bloemen mals zijn, kun je ze plukken en dat is eigenlijk het hele jaar door, want verschillende generaties van het plantje volgen elkaar onafgebroken op.

Vogelmuur wordt voornamelijk rauw gegeten. Vogelmuur is ook lekker in roomkaas, roomboter of op een boterham. Knip of snij het even in kleine stukjes. Voor meer smaak kun je ook andere kruiden zoals Kraailook, Duizendblad en/of Kleine Veldkers toevoegen. Vogelmuur kan ook worden gekookt als groente, maar wel heel kort. Ook kunnen ze aan soepen worden toegevoegd. Vogelmuur werkt overigens goed tegen jeuk.

stengel

Zowel de bleke, zachtgroene blaadjes als de stengels kunnen bijna elke maand geplukt worden, behalve na strenge vorst. In het voor- en najaar zijn ze op hun frist. De smaak doet denken aan veldsla of zachte sla. Gebruik het rauw als salade of gekookt (slechts 2 minuten!) als groente. Als het te droog is geweest of als de plant ouder wordt, worden de stengeltjes langer en harder, zodat je dan beter alleen de laatste scheutjes kunt plukken. Oudere stengels worden draderig.

blad

zowel de bleke, zachtgroene blaadjes als de stengels kunnen bijna elke maand geplukt worden, behalve na strenge vorst. In het voor- en najaar zijn ze op hun frist. De smaak doet denken aan veldsla of zachte sla. Gebruik het rauw als salade of gekookt (slechts 2 minuten!) als groente. De bladeren kunnen als groente worden gekookt, maar wel heel kort. Ook kunnen ze aan soepen worden toegevoegd.

  • Bloem eetbaar
  • Zaden en wotel: niet van toepassing

Volksgeneeskunde

Vogelmuur heeft meer in zijn mars dan op het eerste gezicht lijkt. Dat dankt hij aan een hoog gehalte van vitamine A en C, silicea of kiezelzuur, magnesium, sapon­inen, organisch kalium en silicium, zouten, hars, gom en ijzer. De medicinale eigenschappen zijn spijsverteringsbevorderend, aansterkend, urineafdrijvend, zogafdrijvend en wondhelend, tegen blaas- en nierziekten, reuma en ontstoken ogen. In de 19de eeuw werd de plant hoog aangeprezen als kalmerend middel en bij irritatie van de luchtwegen, bij ontstekingen van darmkanaal, nieren en geslachtorganen. Op slijmvliezen heeft het een verkoelende werking. Het werd in de volksgeneeskunde wel ingezet als slijmoplossend middel bij vastzittende hoest, bij eczeem, huidontstekingen en brandwonden. Verwerkt tot zalf of kompres kan het gebruikt worden voor ontstoken huid, zweren en wintervoeten. Vogelmuur is een plantje dat bij jeuk of een geïrriteerde huid goed van pas komt: het verse plantje op de huid fijnwrijven geeft al veel verlichting.

Varia

Het is een kruid dat luis verdrijft. Vogelliefhebbers doen het gedroogd in de nesten van de vogels.

Eetbare wilde planten
Adelaarsvaren - Brandnetel - Dennentopjes - Daslook - Dovenetel - Duizendblad - Grote lisdodde - Hondsdraf - Heermoes - Judasoor - Klaver - Kleefkruid - Kleine veldkers - Linde - Look-zonder-look - Madeliefjes - Oesterzwam - Paardenbloem - Vogelmuur/Kippemuur - Waterkers - Weegbree - Zevenblad - Zuring