Kleine veldkers

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kleine Veldkers

De Kleine veldkers (Cardamine hirsuta) is een 7 tot 30 cm hoge, eenjarige plant. De planten zijn meestal groen, maar kunnen ook paars gekleurd zijn. De stengel groeit vrij recht omhoog. De plant is grotendeels kaal. De plant heeft een wortelrozet van geveerde bladeren, evenals 2-4 stengel bladeren. De 2-3 mm kleine kroonblaadjes zijn wit op een groene stengel, en elliptisch gevormd.

De tweeslachtige bloemen kennen zelfbestuiving. De bloeitijd loopt meestal van maart tot mei, soms is er een nabloei in de herfst. De plantjes blijven gedurende de winter groen en bloeien al weer vroeg in het voorjaar. De bladeren ontkiemen ook in de herfst, waardoor ze ook in de winter te gebruiken zijn.

Toepassingen

De bladeren en bloemen van de kleine veldkers smaakt pittig, als tuinkers. Gebruik ze (als smaakversterker, met mate) door salades, voor garneringen, op brood of door de kruidenboter. het oogsten kan in februari t/m april.

Eetbare wilde planten
Adelaarsvaren - Brandnetel - Dennentopjes - Daslook - Dovenetel - Duizendblad - Grote lisdodde - Hondsdraf - Heermoes - Judasoor - Klaver - Kleefkruid - Kleine veldkers - Linde - Look-zonder-look - Madeliefjes - Oesterzwam - Paardenbloem - Vogelmuur/Kippemuur - Waterkers - Weegbree - Zevenblad - Zuring